Translate

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Όχι από το εξώφυλλο του!


Όχι από το εξώφυλλο του! Είναι ο τίτλος ενός διηγήματος επιστημονικής φαντασίας του Φίλιπ Ντικ που γράφτηκε το 1968. Ο πρωτότυπος τίτλος του είναι Not By Its Cover, η ελληνική (απλή) μετάφραση του τίτλου δεν αποδίδει σωστά το πνεύμα του διηγήματος.  Θα κρατήσουμε σαν αφορμή του σημείωματος όμως το ελληνικό τίτλο (αν και κάτι μου λέει πως ο αγαπημένος μου συγγραφέας θα "επιβάλει" το δικό του νόημα στο τέλος!).
Κοιτώντας σήμερα το εξώφυλλο του Spiegel βλέπουμε τον Παρθενώνα, σε πρώτο πλάνο, να γκρεμίζεται από το ρήγμα που δημιουργεί ένας σεισμός, ένα ρήγμα που ξεκινώντας από την Αθήνα (προφανώς!) γκρεμίζει τα πολιτιστικά μνημεία/σύμβολα των ευρωπαϊκών χωρών (στο βάθος βλέπουμε και το Big Ben) Η λέξη "σεισμός" κυριαρχεί πάνω από την εικόνα, η "ευρωπαϊκη αποτυχία, τι θα κοστίσει και τι θα επακολουθήσει" είναι η επεξήγηση του ..."σεισμού"!
 Καταπληκτικό και δεόντως τρομοκρατικό! Στα μνημονιασμένα χρόνια συνηθίσαμε σε τέτοια εντυπωσιακά και εκφοβιστικά δημοσιεύματα. Για την ακρίβεια συνηθίσαμε να παίρνουμε στα σοβαρά την ανοησία τους! Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης βέβαια, όπως παραπλανητικά αναπαριστά το κολάζ του εξωφύλλου του εβδομαδίαιου περιοδικού αλλά η νομισματική ενοποίηση της Ευρωζώνης και η νεοφιλελεύθερη (οικονομική) πολιτική που έχει επιβληθεί στις χώρες που συμμετέχουν στο ευρώ. Το σωστό εξώφυλλο θα έπρεπε λογικά να έχει τα κτήρια των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης να γκρεμίζονται (φανταστείτε τον Στουρνάρα να πέφτουν στο κεφάλι του κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού!) και βέβαια στο φόντο ας λείπει καλύτερα η τράπεζα της Αγγλίας! Όχι ε; Δεν τρομοκρατεί κανέναν αυτή η εικόνα; Τουλάχιστον όχι τους απλούς πολίτες (ο κύριος Ντράγκι, η κυρία Λαγκάρντ, ο Κύριος Ντάισελμπλουμ και η παρέα τους μόνο θα φρικάρανε!).
Στο Spiegel (και οχι μόνο στο Spiegel...) βολεύονται να μπερδεύουν (προφανώς εσκεμμένα) την αρχαία Αγορά με τις σύγχρονες Αγορές. 
Μόνο που η Ευρώπη του πολιτισμού είναι απούσα από τις συζητήσεις των eurogrups , πως θα μπορούσε άλλωστε; Τότε τα "ισοζύγια" θα ήταν τελείως διαφορετικά! 

του Κώστα Αντωνιάδη
 

*"Αν για πολύ ατενίσεις μεσ’ την άβυσσο, η άβυσσος θα γυρίσει μέσα σου” Philip Dick

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου