"Οι θυσίες του λαού έφεραν αποτέλεσμα". Αυτό είναι το σύνθημα του "success story nο2". Αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο ο κ. Αντ. Σαμαράς και η βενιζελική συνιστώσα του θα δώσουν τη μάχη των εκλογών.
Το ότι τα δεδομένα (οι δείκτες, όπως λένε οι οικονομολόγοι) της πραγματικής οικονομίας τους διαψεύδουν ποσώς τους ενδιαφέρουν. "Αυτά τα λένε οι Συριζαίοι, που επενδύουν στην καταστροφή" είναι η απάντηση της συγκυβέρνησης.
Αλλά το τεύχος του Φεβρουαρίου του "Lancet", αφιερωμένο στη δημόσια υγεία της Ελλάδας, δείχνει ποιοι είναι αυτοί που επενδύουν στην καταστροφή.
Το "Lancet" δεν είναι ένα περιοδικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ένθετο της "Αυγής".
Είναι μεταξύ των τριών πιο έγκριτων παγκοσμίως ιατρικών περιοδικών.
Το συμπέρασμά του για την "ελληνική περίπτωση" είναι ότι πρόκειται για "ανθρωπιστική καταστροφή". Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες των βρετανικών Πανεπιστημίων του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης και του Λονδίνου, που, απ' ό,τι γνωρίζω, δεν χρηματοδοτούνται από την Κουμουνδούρου.
Οι δείκτες λοιπόν αυτής της έρευνας αναφέρουν ότι:
* Την περίοδο 2008-2010, λόγω υποσιτισμού, μείωσης των εισοδημάτων, ανεργίας, έλλειψης φαρμάκων στα νοσοκομεία και του αυξανόμενου αποκλεισμού μεγάλου μέρους του πληθυσμού από τις ιατρικές υπηρεσίες (κυρίως για μητέρες πριν από τη γέννα), οι θάνατοι των νεογνών αυξήθηκαν κατά 43%. Ο αριθμός των νεογνών που γεννήθηκαν ελλιποβαρή αυξήθηκε κατά 19%.
* Την ίδια περίοδο οι θάνατοι των ηλικιωμένων 80-85 ετών αυξήθηκαν κατά 19% και εκείνων μετά τα 85 κατά 24,3%.
* Παράλληλα εξαπλώνεται το AIDS, επειδή καταργείται η διάθεση συριγγών μιας χρήσης και προφυλακτικών. Κάνουν την εμφάνισή τους σπάνιες ασθένειες που είχαν εκλείψει, όπως η φυματίωση και η ελονοσία (δεν χρηματοδοτούνται πλέον οι ψεκασμοί).
"Στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού", γράφει η Μπάρμπαρα Σπινέλι στην εφημερίδα "La Repubblica" με αφορμή την έρευνα, "πλανάται ο θάνατος και αυτό το ονομάζουν παραγωγικές θυσίες".
"Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τραγωδίας της δημόσιας υγείας" συμπεραίνει το "Lancet".
"Η Ελλάδα", γράφει η Σπινέλι, "απεικονίζει το δικό μας άμεσο μέλλον, αν οι πολιτικές λιτότητας δεν αλλάξουν".
Αυτό είναι και το στοίχημα των προσεχών εκλογών. Γιατί το "success story no2" αυτές τις πολιτικές λιτότητας όχι μόνο δεν τις καταργεί, αλλά τις νομοθετεί.
Και υποψιάζομαι ότι τα πράγματα, αν δεν υπάρξει ανατροπή, θα είναι ακόμη χειρότερα. Στη νέα Ελλάδα των Σαμαρά - Βενιζέλου τα πλεονάσματα θα εφαρμόζουν τη θεωρία του Μάλθους για μείωση του "πλεονάζοντος πληθυσμού". Ξεκινώντας από τους παππούδες και τα εγγόνια τους.

Μουλόπουλος Βασίλης 30.03.2014 από την ΑΥΓΗ