Translate

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Για μια νέα πορεία στη Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ





(Απόφαση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Μίκρας
για τη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Β΄ Θεσσαλονίκης της 15 Δεκέμβρη 2013)


Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Μίκρας εκφράζει με το κείμενο αυτό, με τρόπο σαφή, διακριτό και χωρίς αποσιωπήσεις, την κριτική  της στον τρόπο λειτουργίας και τις στοχεύσεις της απερχόμενης γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής και έτσι βάζει ξεκάθαρα το ζήτημα της δραστικής αλλαγής της πορείας της οργάνωσης.

● Θεωρούμε ότι η συγκρότηση της Νομαρχιακής Επιτροπής έγινε, μετά τη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με τρόπο που δίκαια προκάλεσε τις αντιδράσεις όσων έβαζαν ψηλά στις προτεραιότητές τους τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Ο ορισμός των αντιπροσώπων στη συνδιάσκεψη της 27/1/2013, χωρίς εκλογή από τις Τοπικές Επιτροπές, συνέβαλε στην αναπαραγωγή προϋπαρχόντων συσχετισμών και ανέδειξε στην ηγεσία της οργάνωσης στελέχη που αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα της περιοχής μας, όπως ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, η καύση των σκουπιδιών αλλά και η αυτοδιοικητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με βάση προσωπικές απόψεις και στοχεύσεις και με τη λογική του μικρού κόμματος, που οφείλει να προσαρμόζεται στις επιλογές των κυρίαρχων παραγόντων της πολιτικής σκηνής είτε αυτοί είναι φυσικά πρόσωπα είτε πολιτικοί φορείς.
 Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα ο αυτόνομος πολιτικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, να μην αποτελεί αρχή δεσμευτική για όλα τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής.

● Ο τρόπος αυτός συγκρότησης βρέθηκε σε αντίθεση με την προσδοκία των απλών μελών για το πέρασμα σε μια νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και για την ανάδειξη μιας νομαρχιακής ηγεσίας που να συνδυάζει υψηλή ποιότητα πολιτικής αντίληψης, προσήλωση στην υπόθεση της ενότητας της αριστεράς, ανεξαρτησία απέναντι σε θεσμούς υπηρέτησης και αναπαραγωγής πελατειακών σχέσεων και έωλων πολιτικών σχεδίων της εποχής του δικομματισμού.

● Θέλουμε, με τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείες, να σταθούμε απέναντι σε μακροχρόνιες πολιτικές χειραγώγησης των δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, που ασκούνταν παλιότερα αλλά και που επιχειρείται σήμερα να ασκηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ  Β΄ Θεσσαλονίκης από πρόσωπα που υπήρξαν πρωτεργάτες στην εκπόνηση και εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών και διαχρονικοί διαμεσολαβητές των εκάστοτε πολιτικών του συστήματος εξουσίας στην αυτοδιοίκηση και στα κεντρικά και περιφερειακά πολιτικά ζητήματα. Ειδικά στο χώρο της αυτοδιοίκησης εκπονούνταν και εφαρμόζονταν σχέδια χειραγώγησης των αριστερών πολιτών και υπαγωγής τους στην υποστήριξη υποψήφιων δημάρχων του ΠΑΣΟΚ είτε με ξεκάθαρη και απροκάλυπτη μορφή είτε με το προσωπείο της ευρείας κεντροαριστεράς και του εν γένει δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου.

● Η μεταφορά και η εφαρμογή παρόμοιων σχεδίων  στο πεδίο της  κεντρικής πολιτικής οδήγησαν στις γνωστές ηθικά και πολιτικά διαβλητές συμπεριφορές κορυφαίων στελεχών του χώρου (Δαμανάκη, Βούγιας, Μπίστης, Κουναλάκης και άλλοι) που κορυφώθηκαν με την διασπαστική πρακτική της Ανανεωτικής Πτέρυγας και την αποχώρηση της  από τον ΣΥΝ. Όλα αυτά συνέβαλλαν στη μόνιμη πολιτική καχεξία του ανανεωτικού-ριζοσπαστικου αριστερού χώρου και στην διαχρονική του ανυποληψία ως αξιόπιστου αριστερού πόλου.
● Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2011, η πανελλαδική συνδιάσκεψη του 2012, τα εκλογικά αποτελέσματα του 2012 και κυρίως το ιδρυτικό συνέδριο άλλαξαν τα δεδομένα και έδωσαν σε όλους μας το δικαίωμα να ελπίζουμε στην οικοδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. Όμως η πρόοδος αυτή δεν απέδωσε παντού θετικά αποτελέσματα με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την Β΄ Νομαρχιακή περιφέρεια Θεσσαλονίκης.  Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι μια συνολική  αλλαγή στις λειτουργίες της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει καταλύτη για την ποιοτική στροφή τόσο στα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής όσο και στα αυτοδιοικητικά ζητήματα.

● Οι δυνάμεις που μπορούν να υλοποιήσουν αυτή την αλλαγή αναμφισβήτητα υπάρχουν, όμως βρίσκονται κατακερματισμένες και στερημένες από τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινού πολιτικού προβληματισμού και τρόπου δράσης. Στα πλαίσια του καταστατικού του κόμματος μας, ως απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς προσωπικές ιδιοτέλειες και προσδοκίες πολιτικής καριέρας, ασκούμε το δικαίωμα να απευθυνθούμε στους συντρόφους όλων των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ της Β΄ Θεσσαλονίκης και να τους ενημερώσουμε για τους προβληματισμούς μας. Οι βασικές κατευθύνσεις λειτουργίας και δράσης που πιστεύουμε ότι πρέπει να δεσμεύουν όλες και όλους μας είναι:

1.  Η εμβάθυνση της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος σε όλες τις βαθμίδες της βασικής οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρειά μας δηλαδή στις Οργανώσεις Μελών, στη Νομαρχιακή Επιτροπή και στις αντίστοιχες γραμματείες. 

2. Η καθιέρωση ετήσιας εσωτερικής λογοδοσίας στη Νομαρχιακή Επιτροπή  των βουλευτών και όλων των προσώπων που μισθοδοτούνται από το κόμμα (επαγγελματικά στελέχη, αποσπασμένοι κλπ) και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια μας καθώς και o έλεγχος της αντικειμενικότητας των διαδικασιών επιλογής τους.

3.  Η ριζική στροφή των οργανωμένων κομματικών δυνάμεων στη Β΄ Θεσσαλονίκης με έμφαση στην πρωτοβουλιακή δράση των Ο.Μ. και την πλήρη πολιτική αυτονομία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα σχέδια ενσωμάτωσης που συστηματικά εκπορεύονται από την κυρίαρχη πολιτική και κοινωνική τάξη και επιχειρείται να επιβληθούν στο επίπεδο της κεντρικής και περιφερειακής πολιτικής αλλά και στη μικροκλίμακα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ παντού και παρών με τα πολιτικά του σύμβολα και τις επεξεργασμένες θέσεις του σε κάθε γεωγραφικό σημείο της Β΄ Εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αλλά κυρίως στην καθημερινή ζωή της κοινωνίας.
Για να γίνει αυτό δυνατόν απαιτείται αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού χωρίς αποκλεισμούς με βασικούς στόχους την ενεργό συμμετοχή στις δραστηριότητες του κόμματος, την αποτελεσματικότητα στην πολιτική δράση και την οικοδόμηση αισθήματος αυτοπεποίθησης και βεβαιότητας ότι η ιδιότητα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τιμή για κάθε συντρόφισσα και σύντροφο μας

Για την αντιγραφή: Κώστας Αντωνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου