Translate

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΠΕΔΩΝ (ΣΤΗΝ ΕΡΤ)



του Χρήστου Πολιτίδη



Είναι προφανές ότι το ειδικό κομμάτι της αστυνομίας που ονομάζεται με την ευρύτερη έννοια “δυνάμεις” καταστολής ήταν σε κατάσταση πανικού.
Ίσως συνεπικουρούμενοι με την πίεση του χρόνου, το σκιόφως της νυκτός (την νύχτα βγαίνουν οι βρικόλακες) και μη έχοντας κάποιο λουκέτο και αλυσίδα, ενέργησαν έτσι (άλλωστε δεν είναι καταστάσεις που τις συναντούμε κάθε ημέρα).
Αποφάσισαν δίχως δεύτερη σκέψη σιδηροδέσμιο να συλλάβουν το κτίριο της ΕΡΤ.
Έχει την αξία της αυτή η εικόνα και μια ιδιαίτερη σημασία.
Τους ευχαριστεί για αυτό από βάθος καρδίας όλη η Ελληνική κοινωνία για την ψυχαγωγία που προσφέρουν σε τέτοιες δύσκολες στιγμές που διανύουμε ελλείψει χαμόγελου στα χείλη μας.
Επίσημος σκοπός των χειροπέδων είναι η εξασφάλιση της πειθαρχίας του κρατουμένου, μέχρι να δει η αστυνομία τί θα αποκάνει με δαύτονε (π.χ. η αποτροπή βιαιοπραγίας του, η δυσχέρανση-αποσόβηση αποδράσεώς του κλπ), αλλά έχουν κι άλλες χρήσεις.
Πράγματι, ο χειροπεδημένος κρατούμενος δεν μπορεί να κάνει πολλές-πολλές κινήσεις (π.χ. να καπνίσει, να κατουρήσει κλπ), ούτε καν να μπει στο περιπολικό από μόνος του και γι’ αυτό του σπρώχνουν φιλεύσπλαχνα το κεφάλι μέσα οι παριστάμενοι αστυνομικοί.
Βεβαια ολόκληρο κτίριο ήταν αδύνατον να χωρέσει σε ένα περιπολικό και απεφασίσθη να αφεθεί “πισθάγκωνα” δεμένη η πύλη του στο σημείο του εγκλήματος , ένας ιδιαίτερα σκληρός τρόπος μεταχείρισης των κρατουμένων αυτή η σιδηροδέσμια τακτική.
Η πύλη της ΕΡΤ δεν ήταν ιδιαίτερα ζωηρή, έκανε βέβαια τα ναζάκια της, κάποια συνθηματάκια, κάποιες γκριματσούλες σε δημόσια πρόσωπα και γενικά αταξίες της εφηβείας.
Κάποια στιγμή όταν κατάλαβε ότι όλα είναι μάταια (στον μάταιο τούτο κόσμο) παρεδόθη ολοσχερώς ψυχή τε και σώματι.
Έβγαλε ένα λυγμό και έγειρε την κλειδαριά της συμμορφουμένη στο σιδερένιο μπράτσο της.
Σαν περιπαθής οδαλίσκη μετά υπέκυψε στις ερωτικές περιπτύξεις του νόμου και παρέμεινε ήσυχη, κάτι το όποιο εξόργισε τους επικεφαλείς των δυνάμεων καταστολής,
Η ερωτική βία είναι πάντα σύμφυτη με την βία γενικότερα, εγκολπώνεται περίτεχνα σε αυτήν και την διεγείρει ολοσχερώς.
Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες στερούμενοι πάντως αξιοπιστίας (αριστεροί βλέπετε ήταν εκεί) καταμαρτύρησαν ότι αυτή η στάση παθητικότητας εξόργισε εντόνως τους ένστολους.
Οι όποιοι μαινόμενοι της φώναζαν με μίσος, να δεις τι έχεις να πάθεις όταν θα σε πάμε στο τμήμα, θα σε αφήσουμε στην υγρασία να σκουριάσεις , θα βάλουμε πυρωμένες βελόνες στο υπογλώσσιο σύστημα του κυλινδρικού μύλου σου και με σιδηροπρίονο θα κόψουμε τα κιγκλιδώματά σου.
Αυτά εικάζεται ότι ακούστηκαν σε ένα κλίμα που μύριζε μπαρούτι.
Αναρωτήθηκε σε τι έφταιξε ….. βέβαια μιλούσε πολύ, της άρεσε η φλυαρία, ακόμη να λικνίζεται επιδεικτικά σε δημόσιες επετηρίδες και καμιά φορά αυθαδίαζε στον λογο της.
Όπως και να έχει όλες οι γυναίκες ίδιες είναι σκέφτηκε, δεν διέφερα από τις υπόλοιπες, δεν μου αξίζει λοιπόν τέτοια τιμωρία.
Η σιδερόπορτα κατάλαβε ότι όλα είναι χαμένα έφτανε το τέλος, σήκωσε τα μάτια στον δημιουργό της δείχνοντας καρτερικότητα και θάρρος απαράμιλλο.

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτικο τραγικο αρθρο.Θελουν ολους να μας φορεσουν χειροπεδες και να μας φιμωσουν.Αλλα τους αφιερωνω το τραγουδι του Θ.Παπακωνσταντινου ΑΕΡΙΚΟ και τους στιχους Ο ΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝ'ΑΛΗΤΑΡΙΟ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΕΙ.Εβη Δημου

    ΑπάντησηΔιαγραφή